Sokak nagy kedvence volt az örökzöld Civilization, amely a 6-ik kiadással újabb szintre lépett, mind a látvány, mind a játékmenet komplexitása terén. Ehhez készült a Gathering Storm kiegészítő, amelyikben végre játszhatóvá váltak a magyarok is, Hunyadi Mátyás, alias Mathias Corvinus néven.

A játék menetről most nem ejtenénk szót, az megérdemelne egy külön lexikont. Akik ismerik és szeretik az alapjátékot, azoknak nem kell bemutatni. A cikk írásának apropója a magyar specialitások ismertetése.

Van belőlük jó pár, amiket jól kijátszva még nehéz fokozatokon is lemoshatjuk ellenfeleinket. Kezdjük a legfontosabbal, a városállamok seregeinek felfogadásával. Ha sikerül elvergődnünk odáig, hogy képesek vagyunk legalább egy állam seregét felfogadni (levy unit), az alábbi nagyon durva bónuszokra tehetünk szert.

  1. A zsoldunkban álló seregek extra mozgás pontokat kaphatnak, kb. a késői motorizált egységek sebességével közlekedhetnek, ami óriási stratégiai és taktikai előnyökkel jár. Olyan villámháborúkat tervezhetünk és menedzselhetünk, amiktől még Manstein tábornok is csettintene.
  2. A zsoldunkban álló seregeket nyersanyag és pénzbeli kiadások nélkül fejleszthetjük! Azaz, amint megvan a kívánt technológia, egy mozdulattal modernizálhatjuk a zsoldos seregeket, amennyiben baráti területeken állnak. Ez megint egy olyan bónusz, amit brutálisan ki lehet használni.
  3. A zsoldosok fő hátránya a megbízhatatlanságuk, hiszen pár küldött (envoy) és a sereg máris az ellenséget támogatja. Éppen emiatt ha egy városállam seregét felfogadjuk, egyszeri bónuszként kapunk 2 küldöttet. Ez hosszútávon is biztosíthatja hűségüket és megnöveli a szerezhető bónuszok számát, megnehezíti ellenfeleink életét.
  4. Saját csapataink közül a Késő középkori lovasság helyett kapott Black Army (fekete sereg) ráadásul minden szomszédos baráti zsoldos csapat után extra támadási bónuszokat kap, így szinte legyőzhetetlenné válik a csatatéren.
  5. A későbbi huszárok szintén durva bónuszokat kapnak az élő szövetségek után, így ezek is szinte terminátorként mozoghatnak és harcolhatnak.

Akik a békés megoldások hívei, azoknak bónuszt jelenthet a folyón túli területeken folyó építkezések 50%-os gyorsulása, a termál fürdők boldogító hatása. Ezek jól kijátszva szintén segíthetnek a későbbi békés sikerben.

Összességében a magyarokkal első sorban a hódításokat kedvelő játékosoknak adtak szinte korlátlan lehetőségeket. Ilyen erős seregekkel a játék egyetlen szakaszában sem tudja felvenni a versenyt egyetlen másik nép sem, így folyamatos és dicsőséges hódításokban lehet részünk, amíg bírja a pénztárcánk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét